Att du blir mer vältränad av att cykla är ingen hemlighet. Forskning visar dock att inte bara din kropp utan även din knopp kan stärkas när du cyklar. Cyklingen kan nämligen skärpa ditt sinne och förebygga stress. Här får du veta mer om cyklingens effekter på din kognitiva förmåga.
Fysisk aktivitet är bra för hjärnan. Alla de timmar du spenderar på din cykel stärker inte bara dina benmuskler utan främjar även den grå materian i din hjärna. Ju fler blodkärl din hjärna och dina muskler har, desto mer näringsämnen och syre kan transporteras till hjärnan och ge den bränsle.
När du trampar på pedalerna tvingar du också fler nervceller att arbeta. När nervcellerna får jobba ökar produktionen av olika ämnen i din hjärna, vilka bidrar till att skapa nya hjärnceller. Resultatet av detta är att du kan dubbla eller trippla produktionen av de neuroner som bygger upp din hjärna. Du påverkar dessutom hjärnans neurotransmittorer (som skickar meddelanden mellan hjärncellerna), vilket gör att såväl nya som gamla celler kan kommunicera med varandra och få hjärnan att fungera snabbare och bättre.
Cykling viktig för äldre människor
Ju äldre vi blir, desto viktigare är utvecklingen av nya hjärnceller. Anledningen till detta är att våra hjärnor krymper och kopplingen mellan de olika hjärncellerna försvagas. Genom fysisk aktivitet i form av cykling kan du återskapa och skydda dina hjärnceller. Forskning på området visar att personer som har tränat i bara tre månader kan få en hjärnstorlek som motsvarar personer som är tre år yngre. Detta visar en studie där forskarna undersökte 59 personers hjärnor. Deltagarna i studien var mellan 60 och 79 år och delades in i två grupper, där den ena gruppen tränade i ett halvår medan den andra gruppen var inaktiv.
Receptet på lycka
Förutom att förbättra hjärnans funktionalitet kan cyklingen även göra dig lyckligare. Författarna av en översiktsstudie på depression och träning har tagit fram ett antal riktlinjer som kan hjälpa dig att förebygga depression genom fysisk aktivitet:
- Utför den fysiska aktiviteten (exempelvis cykling) tre till fem gånger per vecka
- Varje träningspass bör vara i cirka 45 till 60 minuter
- Din puls bör ligga på mellan 50 och 85 procent av din maxpuls
Vårt tips är självfallet, köp en cykel och kom igång direkt med att röra på dig.