Cykelkomponenter för tyngre cyklister

De flesta grupper av cykelkomponenter, vilket vanligtvis inkluderar bromsar, pedaler, sadel och alla andra delar av cykeln förutom ramen, klarar av att hantera tyngre cyklister utan att gå sönder. Om du väger en bit över 100 kilo bör du dock välja vissa komponenter med omsorg. Detta gäller till exempel pedalerna och styret, eftersom dessa ofta är för lätta och tunna för tyngre cyklister.

Välj dessa komponenter med omsorg

Generellt sett bör du inte välja cykelkomponenter av titan. Detta kan verka konstigt med tanke på att titan är en metall som har ett gott rykte vad gäller hållbarhet. Det är dock så att många tillverkare framställer komponenter av titan som är väldigt tunna, vilket gör att de ändå riskerar att gå sönder. Samma sak gäller komponenter av kolfiber. För de flesta cyklister är det en god idé att hålla sig till cykelkomponenter av stål och aluminium. Det innebär dock inte att du behöva tumma på kvaliteten, utan det finns gott om hållbara komponenter och delar med bra prestanda som inte tynger ner dig på när du cyklar. Var särskilt noggrann när du tittar på följande komponenter:

  • Hjulen är ofta mest känsliga för din vikt. Satsa därför på hjul av ett hållbart material.
  • Styre och styrstam. Såväl styrstammen som styret är viktiga delar som samtidigt inte kommer innebära någon större hastighetsökning om du köper ultralätta delar. Satsa istället på välbeprövade styren och stammar av aluminium.
  • Till och med cyklister med en låg vikt kan ta sönder tunna pedaler. Ett varumärke som har ett gott rykte när det gäller hållbara pedaler är Shimano.
  • När du väl har hittat en bekväm sadel är det viktigt att den håller för din vikt. Nästan alla sadlar med metallskenor på undersidan gör jobbet, men du bör undvika sadlar med skenor av kolfiber.
  • Sadelstolpen är det rör som sadeln fästs på och den kan justeras upp och ner för att optimera din sitthöjd. Själva sadelstolpen bör vara tillverkad av hållbar aluminium och inte av kolfiber. Titta gärna efter sadelstolpe där sadelns skenor fästs med två skruvar istället för en, eftersom fler skruvar innebär en minskad risk för att sadeln flyttar sig när du belastar den med din vikt.
Cykelkomponenter för tyngre cyklister