Vanliga frågor och svar om blodtryck och blodtrycksmätare

För en del personer är det viktigt att hålla koll på sitt blodtryck och det gör man genom att använda en blodtrycksmätare. För den som nyligen blivit uppmanad att hålla koll, eller för den som bara vill lära sig mer finns säkert en del frågor som snurrar. Nedan kan du läsa några av dom vanliga frågor och svar som ofta ställs när det kommer till just blodtryck och mätare.

Vilken tid på dygnet ska man använda en blodtrycksmätare?

Man kan använda sin blodtrycksmätare vilken tid på dygnet som helst – flera gånger om man vill eller bara för att kolla någon gång om dagen beroende på vilket behov man har.

Finns det något som kan påverka blodtrycket?

Ja, det finns flera saker som kan påverka blodtrycket – bland annat fysisk aktivitet, rökning, alkohol och kaffe. Man bör inte konsumera något av ovanstående, eller utsätta sig för hög fysisk aktivitet innan man mäter blodtrycket.

Vad är ett normalt blodtryck?

Exakt vad som kan ses som ett normalt blodtryck kan vara svårt att säga då det finns många olika saker som kan påverka det. Äter man mediciner, är gravid eller har ärftliga faktorer kan man få värden som inte anses ”normala” utan att det är farligt. Genomsnittet för blodtryck ser dock ut enligt följande:

  • Vuxen – under 135/80
  • Tonåring – ca 115/75
  • Barn – ca 105/65

Är det farligt med högt eller lågt blodtryck?

Ja, det kan vara farligt om man har värden som inte anses normala utifrån en individuell bedömning. Låga siffror är bättre än bra och ligger dom högt kan det ge en ökad risk för till exempel stroke. Har man höga värden kan det vara bra att ha en blodtrycksmätare hemma så att man kan hålla koll. Givetvis bör man också ta till lämpliga åtgärder för att förbättra sina siffror.

Hur mycket kostar en blodtrycksmätare för hemmabruk?
Blodtrycksmätare för hemmabruk finns i olika prisklasser beroende på om det är en enkelt eller mer avancerad modell. Dom finns att hitta från ca 300 kronor och uppåt och vet man med sig att man har problem kan det vara värt att satsa på en lite dyrare och mer avancerad modell för att få så korrekta siffror som möjligt när man mäter sitt blodtryck. Läs mer om varianterna på www.fitnessfrank.com.

 

Vanliga frågor och svar om blodtryck och blodtrycksmätare