För vissa är inbrottslarm mest något som är användbart och inget man kanske funderar så mycket över efter att allt är installerat och igång. Tro det eller ej, men det finns faktiskt en del intressanta fakta även om inbrottslarm!
Inbrottslarmet är nästan 170 år gammalt. Det kan tyckas vara en modern uppfinning men faktum är att det redan har några år på nacken. De tidigaste versionerna av inbrottslarm bestod av bjällror eller klockor över dörrar och fönster. Även hundar kunde hjälpa till. Men sedan på 1850-talet uppfanns det första elektriska inbrottslarmet. En man vid namn Augustus Pope kopplade magneter, elektricitet och bjällror som reagerade om ett fönster eller en dörr öppnades. Han kom även på ett sätt för bjällrorna att fortsätta att ringa även om tjuven skulle stänga dörren eller fönstret igen.
Det är inte helt fastslaget ifall inbrottslarm verkligen hjälper. Beroende på vem man frågar får man olika svar. Bevakningsföretagen säger förstås alltid att det hjälper och skyddar mot inbrott, men då inbrott även sker när man har inbrottslarm finns det inga tydliga svar. Försäkringsbolagen föredrar ofta att du har inbrottslarm. Det finns även det som tyder på att om en tjuv kan välja mellan två olika hus, där den ena har inbrottslarm och den andra inte, föredrar tjuven det olarmade huset.
En del försäkringsbolag sänker kostnaden för din hemförsäkring om du har inbrottslarm. Det kan röra sig om några procent billigare vilket alltid är trevligt. Även säkerhetsdörrar och liknande kan hjälpa dig att sänka priset på din hemförsäkring.
I Sverige anmäldes 13 812 villainbrott år 2016 och det var en liten nedgång från året innan. Det finns dock för lite information för att veta om detta är en trend eller inte. Trenden som varit de senaste 10 åren visar tyvärr på något helt annat, nämligen en ökning med över 50 %.
Internationella ligor står för ungefär hälften av alla inbrott. Visst har väl alla hört ryktena men även polisen har gått ut med att det är på detta sätt. Att komma till Sverige och göra inbrott kan nog tänkas vara ganska lukrativt. Det är långt ifrån alla som har inbrottslarm eller på andra sätt skyddar sina bostäder. Och som ett av de rikaste länderna i Europa finns det mycket att stjäla. Tyvärr är det även väldigt få inbrott som blir uppklarade. Många utredningar läggs ner redan de första dagarna och offren får förlita sig på att försöka få tillbaka så mycket som möjligt genom sina försäkringar.