Vi slår hål på myter om damcykling

Ända sedan en kvinna för första gången steg på en cykel och cyklade iväg har folk haft åsikter om damcykling. Vissa av dessa åsikter, exempelvis tanken att cyklingen skulle vara positiv för kvinnorörelsen, visade sig vara sanna. Andra, såsom myten att den vind som snabbt passerar genom en kvinnas mun medan hon cyklar skulle få hennes tänder och tandkött att erodera, visade sig dock vara helt felaktiga.

Vissa myter har dock lyckats bita sig fast. Här slår vi hål på några myter som ingen kvinna som cyklar på en damcykel, herrcykel eller unisexcykel vill höra.

Kvinnor som cyklar med sina barn eller medan de är gravida är vårdslösa

För det första är det bra för såväl mor som barn att modern tränar under graviditeten, så länge läkaren har gett klartecken för detta. Och cykling är en utmärkt fysisk aktivitet. Man kan förstås trilla av cykeln eller bli påkörd, det är en risk. Men även löpband har sina risker, likaså promenader. Att bara sätta sig i en bil är en av de mest riskfyllda sakerna man kan göra, eftersom bilolyckor orsakar fler dödsfall varje år än cykelolyckor.

En kvinna behöver en särskilt damcykel och speciell utrustning

Det är toppen att cykeltillverkare har cykelmodeller, kläder och utrustning som är särskilt framtagna för kvinnor. Men om man som kvinna bara överväger att köpa produkter som är särskilt avsedda för kvinnor, kan det vara så att man går miste om de bästa produkterna för den enskilde individen. Om till exempel en cykel som inte är en uttalad damcykel passar, uppfyller din kravspec avseende användningsområde, har ett pris som du är beredd att betala, samt en stil och en färg du gillar, varför skulle du då inte köpa den?

Cyklingen kommer göra dina ben större

Att få stora ben är ingenting som kvinnor bör vara rädda för. Detta är en av de mest googlade myterna kring cykling. Teoretiskt sett kan den aktivering av benmusklerna som det ger att cykla på en damcykel leda till en ökad styrka, och därmed till en ökad muskelstorlek. Forskning har dock visat att regelbunden cykling leder till en minskad risk för viktuppgång, vilket förstås är ett verkligt problem.

Vi slår hål på myter om damcykling