Klamydiatest på ett enkelt sätt

Vill du testa dig för klamydia men vill helst slippa gå till vårdcentralen? Det är numera möjligt, genom de självtester som finns. Så tveka inte att testa dig när du har haft oskyddat sex, både för din och andras skull.

Klamydia

Klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom som smittar genom vaginalt, oralt och analt samlag. Om man har blivit smittad kan man få symptom som att det svider när man kissar, man får flytningar från underlivet eller urinröret samt att det blöder mellan menstruationerna. Man kan dock även ha klamydia utan att få några symptom, och det är därför viktigt att testa sig när man har haft oskyddat sex. Om man upptäcker klamydia tidigt är det inte farligt, men om man går med det för länge kan det leda till att äggledarna blir inflammerade vilket i sin tur kan leda till att det är svårt att bli med barn. Sammantaget är det alltså mycket viktigt att testa sig för klamydia med jämna mellanrum.

Självtester

Det behöver dock inte vara krångligt att testa sig för klamydia. Numera finns det självtester som gör det hela mycket enkelt. Det finns självtester både för män och för kvinnor och du kan antingen köpa dem på ett apotek eller beställa dem på internet. Du kan även beställa självtester för klamydia via landstinget.

Så går det till

Först köper du eller beställer hem ett klamydiatest. Sedan bör du vänta en vecka efter smittotillfället innan du testar dig. Allt du behöver för att göra självtestet finns i förpackningen, samt en beskrivning av hur du ska göra. När du har gjort testet skickat det till ett laboratorium för analys. Du får testsvaret redan inom 24 timmar på vardagar (från och med att det inkommer till laboratoriet). Testets säkerhet är hela 99,5%, om du gör testet enligt instruktionerna.

Om du skulle få ett negativt svar behöver du inte göra något mer, men om svaret är positivt måste du få behandling på en vårdcentral eller en ungdomsmottagning. Det kommer även att ske en smittspårning där du får uppge vilka du har haft samlag med.

Nu när det är så enkelt att testa sig själv, och man kan slippa det gynekologbesök som många tycker är obehagligt, finns det inte längre någon anledning att inte gå och testa sig. Ta första steget och gå in och beställ ditt självtest.

Klamydiatest på ett enkelt sätt