Efter en golvslipning är det ytbehandlingen som slutför ”ansiktslyftet”. Det finns en rad olika alternativ att välja mellan. Att behandla med olja har bara blivit populärare och populärare på senare år. Främst är det kanske på grund av den levande och varma känslan som en oljebehandling ger. Samtidigt bör man ha i åtanke att det kräver en annan typ av underhåll än till exempel vaxade eller lackade golv. Men hur går det egentligen till?
Golvslipningen
Det första steget är en väl genomförd golvslipning. Golvet bör vara nyslipat innan du gör någon ytbehandling. Vidare bör det vara väl dammsuget, givetvis. Många anlitar gärna en firma för sin golvslipning, och ber dem även att göra efterbehandlingen. Dock kan det gå att spara pengar genom att helt enkelt be en firma slipa, för att sedan olja golvet själv.
Tänk på att det inte är alla golv som behöver oljas efter att de har lagts. En firma som lägger golv och gör golvslipning i Stockholm skriver till exempel att leverantören gör en oljebehandling redan vid tillverkningen för att ge materialet ett så gott skydd mot slitage som möjligt.
Flera tunna lager är bäst
Om du ska olja golvet själv är det bra att känna till att flera tunna lager är bättre än ett tjockt lager. Stryk helt enkelt ut ett tunt – och jämnt – lager med en gummiskrapa, pensel eller mopp. Följ sedan instruktionerna som finns på förpackningen. Låt oljan dra in en stund i golvet, och fortsätt sedan med appliceringen tills oljan drar in ordentligt. Ofta blir det tre till fyra appliceringar, med ungefär 45 minuters mellanrum, innan golvet blir mättat.
Ta hand om överskottsoljan
Troligtvis kommer det att bli en del överflödig olja. Den bör poleras in, förslagsvis med hjälp av en polerrondell på en skurmaskin eller mikrofibermopp. Låt detta ta lite tid – se till att arbeta in oljan så mycket det går, och förbise inte hörnen där till exempel en skurmaskin inte kan komma åt.
Olja som inte kan poleras in bör helt enkelt torkas av. På golvet skall det vara finnas en fet, tunn och oljad yta. Om det finns ansamlingar av olja kvar kommer de senare bara gå att få bort med en golvslipning. Att hitta en firma som kan utföra en golvslipning i Stockholm eller annan stad är inte särskilt svårt – sök bara på exempelvis ”golvslipning i Stockholm ” (byt ut Stockholm mot din ort) – men det är en onödig kostnad eftersom golvet redan var nyslipat när du började applicera oljan.