Byta fönster – eller räcker det med att renovera dem?

Drar det kring dina fönster så mycket att du funderar på att byta fönster för att få ner uppvärmningskostnaden? Kontrollera om det går att renovera dem istället. Det kan bli betydligt billigare.

Dagens fönster är extremt mycket mer energisnåla än de gamla. Detta både utifrån hur de är tillverkade och hur de monteras. Genom att byta fönster kan man alltså pressa uppvärmningskostnaden på ett hus. Det är även ett vanligt förekommande försäljningsargument från företag som säljer och byter fönster. Men man får då räkna på alternativet.

Om du sparar 250 kr per månad i uppvärmningskostnad genom att byta fönster och betalar 28 000 kr för detta byte så behöver du vänta i 112 månader innan besparingen har vägt upp kostnaden. Det innebär närmare tio år. Om det är lönsamt att byta fönster beror därmed på hur mycket du sparar i uppvärmningskostnad i förhållande till vad det kostar att göra detta byte.

Är renovering ett alternativ?

För privatpersoner är det nästan omöjligt att avgöra om det skulle gå att renovera fönstren eller om ett fönsterbyte är enda alternativet. Det kan se slitet ut med flagnande färg och springor utan att man för den skulle behöver byta sina fönster. Men det kan även vara precis tvärtom. Detta till viss del beroende på när fönstret tillverkades. De som är tillverkade på 50-talet och tidigare har extremt lång livslängd medan de från 60-talet inte alls har samma kvalité.

Kontakta företag som jobbar med fönsterrenovering och be om offert på dina fönster. Eftersom de omöjligtvis kan ge en offert utan att se dina fönster behöver de komma hem till dig och granska dem. Därmed kan de avgöra om de kan renovera dina fönster och få det resultat som du förväntar dig eller om det är bättre att byta dina fönster. Delvis kan man kombinera detta genom att byta fönster på vissa våningar men bevara i vissa rum. Detta för att hålla nere totala priset på renoveringarna.

Beroende på hur mycket renovering som behöver ske uppstår olika stor kostnad. Man kan räkna med ett par tusenlappar per fönster om företaget behöver gå igenom den ordentligt. Men det kan då ställas mot att köpa in ett nytt fönster och byta ut det gamla där priset kan gå upp mot 7 – 9000 kr.

För ytterligare information och förfrågningar besök sveafonster.se.

Byta fönster – eller räcker det med att renovera dem?