Så ökar du ditt cyklande barns säkerhet

Att cykla är ett utmärkt sätt för såväl barn som vuxna att få lite extra motion i vardagen och en nypa frisk luft. Innan du skickar ut barnet i trafiken finns det en viktig sak du bör ha i åtanke: säkerheten.

Tänk på detta för att öka ditt barns säkerhet på cykeln:

  • Lär ditt barn hur man cyklar säkert på en plats som är helt säker. Lär barnet i hans eller hennes egen takt och glöm inte att vara uppmuntrande. Barnet kommer sannolikt trilla av cykeln, så du bör vara beredd med tröstande kramar och motiverande tal för att få barnet att vilja cykla igen. Du bör alltid behålla lugnet och ha en stor portion tålamod.
  • Se till att barnet alltid bär hjälm när han eller hon cyklar. Det bör sitta i ryggmärgen hos barnet att använda cykelhjälm.
  • Förklara för barnet att man kan skada sig ordentligt genom att cykla i höga hastigheter. Avråd barnet från att cykla för snabbt och warna även barnet för de faror det kan innebära att inte hålla händerna på styret eller att cykla för snabbt i nerförsbacke.
  • Hitta säkra platser där ditt barn kan cykla och ha roligt, samt säkra vägar till skolan och andra platser dit han eller hon kan tänkas cykla. Som förälder är barnets välbefinnande ditt ansvar. Det är därför din uppgift att ta den tid som krävs för att planera säkra rutter och platser där ditt barn kan cykla på ett säkert sätt.

Därför bör ditt barn bära hjälm

Att bära cykelhjälm bör inte vara valfritt för någon i familjen, oavsett var man befinner sig eller hur kort man ska cykla. Det är viktigt att eventuella äldre barn och ungdomar i familjen samt ni som föräldrar föregår med gott exempel. I Sverige är det förbjudet för alla barn under 15 år att cykla utan cykelhjälm.

Det finns goda anledningar till hjälmtvånget: Många cykelolyckor ger upphov till skallskada, vilket gör att man kan drabbas av allvarlig hjärnskada eller till och med dödsfall om man inte bär hjälm när man cyklar. De flesta skador kan undvikas, eller åtminstone lindras, om man som cyklist bär hjälm.

Så ökar du ditt cyklande barns säkerhet