Initial och löpande kostnad för larm

Du som har tänkt införskaffa ett larm kan nu köpa ditt system i paketform. Säkerhetsföretag erbjuder nämligen flera olika paket, vilket gör att det finns ett alternativ som passar varje plånbok. Själva utrustningen kostar ofta cirka 6 000 till 8 000 kr, medan de enklare systemen kan kosta så lite som några tusenlappar. Toppmoderna, kompletta säkerhetssystem kan å andra sidan kosta så mycket som 18 000 kr. Denna kostnad för utrustningen utgör generellt sett större delen av engångskostnaden för larmet.

Installations- och aktiveringskostnader för ditt larm

Det finns vissa företag som begär en kostnad för att installera systemet. Tack vare utvecklingen av de moderna larm som idag finns på marknaden, behöver du dock inte anlita ett proffs för att installera din utrustning. Du kan istället själv installera ditt larmsystem, och du kan ofta få hjälp av videoklipp för vägledning. Moderna larm är dessutom ofta trådlösa, vilket innebär att du inte behöver krångla med sladdar och kablar. Möjligheterna är stora att du till och med kan hitta steg-för-steg-guider på YouTube som går igenom installationsprocessen.

Du behöver vara vaksam vad gäller avgifter för aktivering. Dessa kan debiteras som en engångskostnad, men det kan vara en ganska stor summa som inte sällan uppgår till cirka 2 000 kr. Kom ihåg att installationen och aktiveringen av ditt larm är två vitt skilda saker. Även om försäljaren av systemet hävdar att aktiveringen är kostnadsfri, bör du noggrant läsa igenom avtalet för att kontrollera att detta stämmer.

Kostnader för underhåll och övervakning

Även underhållet av ditt larm har en prislapp. En av de huvudsakliga kostnaderna är avgiften för övervakning. Du kanske frågar dig om det är en nödvändig utgift, men om du vill vara helt säker på att larmet fyller sin funktion, är svaret på den frågan ett rungande ja! Skillnaderna mellan ett övervakat system och ett larmsystem som inte övervakas är stor. Det övervakade systemet är kopplat till en larmcentral som garanterar att hjälp anländer till platsen om du till exempel skulle drabbas av inbrott. Ett system som inte övervakas kan i bästa fall köpa dig tid genom att ljuda högt, vilket kan skrämma bort tjuven eller varna dina grannar som kan ringa polisen.

Därför är ett övervakat larm alltid att föredra!

Initial och löpande kostnad för larm