Är det vernissage, middag, lunch eller avtackning? Det finns egentligen ingen mat som är så nära förknippad med högtider som smörgåstårta. För den som vill bjuda till dukat bord kan en smörgåstårta kompletteras med sallad och goda drycker. För enklare jobbsammankomst räcker den gott som den är. Detta är en av styrkorna i smörgåstårtor vilka kan anpassas för att passa i så gott som vilken situation som helst. För den som själv försökt sig på att göra smörgåstårtor, landgångar eller liknande, blir det ofta tydligt att man behöver viss kunskap för att det skall bli rätt. Kockar som tillreder dessa kreationer har dessutom ofta sina hemligheter i fråga om röror och smakpalett.

En av de stora utmaningarna där rörorna i smörgåstårtan kommer i fokus är konsistensen. En torr smörgåstårta som faller samman när man äter, innebär sällan några applåder. Genom rätt fukt och mängd röror blir smörgåstårtan istället krämig och håller samman. Att anlita en cateringfirma för att få allting rätt är därför vanligt. Det innebär också ofta att man slipper köpa in större kvantiteter av ingredienser man annars sällan använder.

Besök denna sida om smörgåstårtor för inspiration och tips!

Vegetariskt

Även om man kanske förknippar smörgåstårtan med allehanda kallskuret, finns idag en rad bra och vegetariska alternativ. Äter man fisk breddas utbudet väsentligt och man kan räkna med att det redan finns färdiga koncept att utgå ifrån när man beställer. Som alltid när det gäller kost och önskemål, är det viktigt att ta reda på vad individen menar med vegetariskt. För vissa är det ok med ost och smör, medan andra inte vill äta någonting som har ett band till djur. När det gäller smörgåstårtor generellt är det inga problem att ordna nästan vad som helst. Dock kan man behöva beställa i god tid om man har några mycket unika önskemål. Ett tips är alltid att man tar kontakt med den cateringfirma man valt för sin leverans. Det mesta går att avtala om och det finns alltid en möjlighet att beställa fler mindre smörgåstårtor för att alla skall kunna få någonting de uppskattar.

Delikatesser för varje tillfälle