Cykelsits – när hela familjen ska cykla

Det är klart att alla barnen ska med ut på cykelturen! Det finns många olika lösningar för barnfamiljer; cykelkärra, lådcykel, tandemcykel och cykelsits! Har du en bebis som inte kan sitta själv kan du köpa en babyinsats till cykelkärran. Är ditt barn lite större är en cykelsits nästan ett måste. Att skjutsa barn utan cykelsits är mycket olämpligt och du utsätter dina barn för stora risker. Varje år skadas flera hundra barn för att de har skjutsats direkt på en pakethållaren. Det är lätt hänt att barnet klämmer foten i cykelns ekrar, vilket i princip är omöjligt när man använder en cykelsits. 

Finns det några fördelar med en cykelsits? 

Fördelarna med en cykelsits är många. Den är lätt i jämförelse med till exempel en cykelkärra eller en lådcykel. En lådcykel vägar många gånger över hundra kilo och kräver ibland en elmotor för att man överhuvudtaget ska orka cykla runt med den när barnen sitter i. En cykelsits kräver ingen elmotor utan kan monteras på en traditionell cykel. Man tar sig smidigt fram med en cykelsits och behöver inte tänka på om trottoarkanterna är för höga. Det är enkelt att parkera en cykel med cykelsits eftersom man kan parkera den i stort sett var som helst till skillnad från till exempel en lådcykel som är ganska stor och tar mycket plats. 

Vad kräver cykelsits för utrustning? 

När du använder cykelsits bör cykeln alltid ha eker- och skärmskydd. Detta för att minska risken för att barnet ska få in sin fot i hjulet. Man brukar också avråda från cykelsitsar med fjädrar eftersom barnet kan klämma sina fingrar. En del cykelsitsar monterar man på pakethållaren och kräver alltså en cykel med pakethållare. Andra modeller går att montera direkt på sadelns stolpe. När du köper en cykelsits bör du också kolla upp vad den har för märkning så att den uppfyller alla säkerhetskrav som finns. 

Råd vid köp av cykelsits 

När du ska köpa en cykelsits måste du veta hur mycket ditt barn väger. Det finns nämligen cykelstolar för olika viktklasser. Den ena är gjord för barn som väger mindre än femton kilo och den andra för barn som väger upp till tjugotvå kilo. Många föredrar sitsar för tjugotvå kilo om man kan ställa in selet och fotstödet så att den passar även mindre barn. Beställer du din cykelsits på nätet brukar det framgå av produktbeskrivningen vilken viktklass sitsen är tillverkad för. 

Cykelsits – när hela familjen ska cykla