Är det värt att jämföra pris på apoteksvaror?

Till stor sannolikhet jämför du priset hos flera E-butiker när du köper elektronik, en bok eller märkeskläder. Men jämför du pris på apoteksvaror? Är det värt det? Ja, det finns åtminstone en del skillnader mellan de olika E-apoteken.

Det finns ett par sidor på internet som hämtar in priser från olika apotek och ställer dessa mot varandra. Därmed går det både att se var det går att köpa billigaste men även vilka butiker som har fri frakt och hur snabb leveranstiden är. Hur stor är prisskillnaderna? Genom att göra sökningar på ett par apoteksvaror hos en av de större jämförelsesidorna framkom följande:

Alvedon Suppositorium 10st

I jämförelsen var fem apotek presenterade där högsta priset online var 45,50 kr. Det kan ställas mot det lägsta priset på 36 kr. Just 36 kr var även vanligast då tre apotek hade detta pris. Däremot var det hos vissa dyrare att handla i fysisk butik än att genomföra köpet online. Två av de apotek som tog 36 kr online tog 45,50 i butik.

När man ser priserna så tydligt är det uppenbart att apoteken allt mer går mot digitaliserade tjänster. Med drygt 40 % dyrare pris i butik än online premierar man alltså kunderna online.

Clarityn Sirap 1mg/ml

Även här visar det sig tydligt att man tjänar på att jämföra apoteksvaror innan inköp. Det apotek som var dyrast var samma som ovan. Här tog man 119 kr både i butik och online. Övriga tog 93 kr online och två av dessa tog 119 kr i fysisk butik. Det går här att spara 22 % genom att välja det billigaste alternativet.

Zyx Apelsin & Honung Sugtablett 3mg

Sugtabletter för halsont som kan köpas utan recept. Dyrast priset är ännu en gång från samma apotek. Detta med 79,50 kr oavsett om köp sker i butik eller online. Övriga tar 69 kr varav ett apotek erbjöd 79,50 kr i butik.

Om du jämför apoteksvaror och dess pris innan inköp går det alltså att spara en hel del. Detta inte minst om du köper större mängder eller dyrare produkter. Jämförelsen visar även att man överlag tjänar på att handla online än i en butik.

Ett av dessa apotek verkar ha policyn att priset ska vara ”samma online som i butik” men detta medför uppenbarligen att priset online hålls uppe.

Är det värt att jämföra pris på apoteksvaror?