Det finns ingen möjlighet för muskler att växa utan protein. Proteiner består dessutom av 20-talet olika aminosyror. Aminosyror är proteinernas byggstenar och även om de olika aminosyrornas struktur varierar, påverkar de proteinernas form och funktioner.

De åtta aminosyror som kroppen inte klarar av att tillverka, det vill säga isoleucin, lysin, leucin, metionin, teronin, fenylalanin, tryptofan och valin, utgör tillsammans de så kallade essentiella aminosyrorna. Dessa måste vi tillsätta kroppen genom vår kost eller som kosttillskott. Två av de aminosyror som kroppen kan producera men som ändå anses vara essentiella för barn är arginin och histidin. Anledningen till detta är att barnens snabbväxande kroppar inte är förmögna att framställa dem tillräckligt snabbt.

Grenade aminosyror (BCAA)

När du befunnit dig i gymmet för att träna har du säkert lagt märke till de produkter som utlovar snabb muskeltillväxt och viktökning genom tillskott av aminosyror. Kostnaden för dessa produkter har förmodligen avskräckt dig från tanken att testa denna form av kosttillskott. Dessutom har du i baktanken att en kost med begränsat kaloriintag och högt intag av protein är det som forskningen anser ge bäst resultat. De flesta av oss har dock en bekant som är både starkare och mer välbyggd, och som prompt hävdar att tillskott med aminosyror är det man ska ta.

Tillskott med grenade aminosyror, vilka ofta benämns som BCAA (branched-chain amino acids), är väldigt populära bland personer som tränar regelbundet och ständigt försöker hitta nya sätt att öka sin muskelmassa och prestation. De grenade aminosyrorna är valin, isoleucin och leucin. Tanken bakom tillskott med BCAA är att de grenade aminosyrorna kan transporteras från blodet till hjärnan och minska hjärnans produktion av serotonin. Genom att göra detta ska den mentala tröttheten minska, vilket är tänkt att öka prestationsförmågan. Det finns också forskning som stödjer denna hypotes.

När du tränar för att bli starkare och få en mer kraftfull kroppsbyggnad är det viktigt att stimulera musklerna på cellnivå och att tillföra dem bränsle. De grenade aminosyrorna isoleucin, leucin och valin utgör tillsammans ungefär en tredjedel av proteinet i musklerna. Genom att ta kosttillskott med BCAA kan du minska tröttheten i musklerna, öka återhämtningsförmågan, minska förlusten av aminosyror i musklerna till följd av träningen samt hjälpa kroppen att uppta protein.

Om du har en brist på någon av dessa aminosyror kommer det leda till en förlust av muskelmassa. Medan andra aminosyror metaboliseras i levern, metaboliseras de grenade aminosyrorna i muskeln. Genom att ta BCAA under träning eller direkt efter träningen sänks kortisolnivåerna och de grenade aminosyrorna i musklerna ersätts snabbare, vilket minskar muskelnedbrytningen.

Aminosyror – Proteinets byggstenar