5 sätt att bli av med rynkor

Oavsett om du befinner dig i 30-årsåldern och just har börjat upptäcka de första tecknen på åldrande, eller är i 50-årsåldern och känner att din ålder avslöjas av din hy, vill du förmodligen hitta olika sätt att bli av med dina rynkor. Många kvinnor, och även män, tror att åldrande hy är någonting oundvikligt, men med den information och teknologi som idag finns att tillgå kan du se så ung ut som du känner dig. Här får du några tips på olika sätt att bli av med rynkor. Genom att följa dessa minskar du risken för att rynkor bildas.

  1. Undvik solen. Solljus är den största orsaken till att rynkor uppstår, vilket har dokumenterats i dussintals studier. I en studie där man undersökte identiska tvillingar, fann man att solexponering var en viktigare faktor än ärftlighet. Tvillingar som begränsade sin exponering mot solljuset hade färre rynkor än sina soldyrkande tvillingar, och såg dessutom yngre ut överlag.
  2. Använd solskydd. Om du behöver vistas i solen bör du använda solskydd. Du skyddar dig själv mot hudcancer samtidigt som du motverkar rynkor.
  3. Undvik att röka. Allt fler studier bekräftar att cigarettrök gör att huden åldras, framför allt genom att släppa ifrån sig ett enzym som bryter ner kollagen och elastin, vilket är två av hudens viktigaste beståndsdelar. Studier på tvillingar visar att den tvilling som röker oftast har mer rynkor på huden och dessutom upp till 40 procent tunnare hud än sin icke-rökande tvilling.
  4. Slarva inte med sömnen. Fråga din dermatolog – när du inte får tillräckligt mycket sömn producerar kroppen överdrivet mycket kortisol, vilket är ett hormon som bryter ner hudens celler. Du bör därför få tillräckligt mycket sömn, för att bibehålla en tjock och mer elastisk hud som inte lika lätt blir rynkig.
  5. Sov på ryggen. Vi får ofta höra att vissa sovställningar kan leda till rynkor, vilka blir permanenta och inte försvinner när du vaknar. Om du sover på sidan får du fler rynkor på hakan och kinderna, medan du får rynkor i pannan om du sover med ansiktet nedåt. För att minska bildningen av rynkor bör du därför sova på ryggen.
5 sätt att bli av med rynkor